Erkenning door een label
Het label erkent wie werkt aan kindvriendelijkheid
Het label erkent steden en gemeenten die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag. De doelgroep van dit verdrag zijn kinderen en jongeren tot achttien jaar.
Een kindvriendelijke stad of gemeente:
- Heeft een breed draagvlak om op lange termijn te werken aan kindvriendelijkheid;
- Zet de participatie van kinderen en jongeren centraal;
- Baseert haar beleid op een analyse van alle beleidsdomeinen met raakvlakken met de leefwereld van kinderen en jongeren;
- Gaat in interactie met andere belanghebbenden;
- Zorgt voor een strategische verankering van haar keuze voor een kindvriendelijk beleid.
Een Kindvriendelijke Stad of Gemeente verankert bovendien de zes bouwstenen zoals beschreven in het 'Inspiratiekader voor een kindvriendelijke stad of gemeente' (Reynaert en Van Ceulebroeck, 2018)
Portfolio
In een portfolio toont een stad of gemeente aan dat ze aan al deze voorwaarden voldoet. Een jury die bestaat uit deskundigen op vlak van (lokaal) jeugd- en kinderrechtenbeleid, beoordeelt het porfolio. Krijgt een stad of gemeente het label toegekend, dan is dat voor zes jaar geldig.
Verlengen van het label
Na zes jaar kan een stad of gemeente met het label ervoor kiezen haar label te verlengen. Dat doet ze aan de hand van het invullen van een 'kompas' en een gesprek met de jury. Bij een positieve evaluatie krijgt de stad of gemeente het label opnieuw verlengd voor zes jaar.
Uitreiking label kindvriendelijke steden en gemeenten
In februari 2024 konden steden en gemeenten een portfolio indienen. Het label wordt uitgereikt op 24 juni 2024. Een volgend indienmoment vindt plaats in juni 2026. Weet dat het doorlopen van een traject zoals beschreven in de tookit, zowel onder begeleiding van Bataljong als op eigen kracht, ongeveer anderhalf jaar vergt.