Kindvriendelijke steden en gemeenten

Op deze website vind je informatie over het label kindvriendelijke steden en gemeenten, voor lokale besturen die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag.

Beersel

Label behaald in 2018

Wat was voor jullie de motivatie/aanleiding om voor het label te gaan?
Jo Vander Meylen, Schepen van Jeugd: “Werken aan Kindvriendelijkheid lijkt een evidentie. We dachten: dat doen we al want er gebeurt toch heel veel voor kinderen en jongeren in Beersel. Met het logo Kindvriendelijke Gemeente dachten we dat even te bekrachtigen. Maar het liep anders… We merkten in de stappen naar het label dat er toch nog behoorlijk wat werk op de plank lag én ligt. Die bewustwording in onze structuur doet ons nu allemaal anders denken. We werken aan een kindtoets in elke beslissing die we nemen. Is de beslissing goed voor kinderen en jongeren? Hebben we aan hen gedacht? We trachten beslissingen nu ook altijd te toetsen aan kinderen en jongeren zelf. Via participatieve trajecten komen we nu samen tot oplossingen. Vroeger dachten we vaak dat volwassenen wel wisten wat kinderen wilden zonder het hen te vragen. Best confronterend maar zo boeiend. Fijn is ook dat we dat participatieve denkkader niet enkel meer naar kinderen en jongeren toepassen maar ondertussen ook vaak naar andere doelgroepen. Een kindvriendelijke gemeente is eigenlijk vriendelijk voor iedereen en dat voelen wij zo écht!

“Het participatieve denkkader passen we ondertussen niet enkel meer naar kinderen en jongeren toe maar ook naar andere doelgroepen. Een kindvriendelijke gemeente is vriendelijk voor iedereen en dat voelen wij zo écht!”


Waarom is het een aanrader voor (andere) gemeenten om voor het label te gaan?
Jaan Dehantschutter, Integratieambtenaar: “Wie naar het label streeft, zet een proces in gang. Stapsgewijs komt er een mentaliteitswijziging waardoor je inziet: We zijn misschien toch nog niet zo kindvriendelijk als we dachten. Collega’s en partners beseffen nu dat een kindvriendelijk beleid geen ver-van-je-bedshow is maar net de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Pas als iedereen daarvan overtuigd is, komt kindvriendelijkheid op de eerste plaats.”

“Collega’s en partners beseffen nu dat een kindvriendelijk beleid geen ver ver-van-je-bedshow is maar net de verantwoordelijkheid van ons allemaal.”


Waar zijn jullie het meeste trots op?

Arne Vervaecke, stuurgroep speelplein Amajoe: “Wij zijn fier op onze ‘mascotte’: de superbeerselaar! Dit figuurtje gebruiken we om te communiceren naar kinderen en jongeren en hangt bijvoorbeeld in de vorm van een bord aan de speelterreinen in Beersel.”

Waar willen jullie zelf nog aan werken?
Marjolijn Fastenaekels, Jeugdconsulent: “De jeugdraad kan een oppepper gebruiken. We werken aan nieuwe manieren om met de jeugdraad na te denken over het brede beleid. We willen ook jongeren die niet meteen weten wat een jeugdraad is, informeren en warm maken voor de jeugdraad.”

Kindvriendelijk beleid in de praktijk
Bij het ontwerpen van nieuwe speeltuinen vraagt de gemeente de mening van de kindergemeenteraad en kinderen en scholen uit de buurt. Hun inbreng wordt gewaardeerd en meegenomen naar de beslissingsfase. En de eerste resultaten zijn er al: vanuit de input van kinderen en jongeren kwamen er nieuwe speeltuinen aan de gemeentelijke feestzaal en wijk ’t Geer.