Kindvriendelijke steden en gemeenten

Op deze website vind je informatie over het label kindvriendelijke steden en gemeenten, voor lokale besturen die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag.

Geraardsbergen

Label behaald in 2016

Wat was voor jullie de motivatie/aanleiding om voor het label te gaan?
Tine Platteau, jeugddienst: "Vòòr we startten met het traject zette de jeugddienst van Geraardsbergen al in op parti-cipatie. Maar we bereikten verre van alle jongeren en zeker te weinig kinderen. We zoch-ten een structurele vorm van participatie en hoopten via dit traject er een antwoord op te vinden. Daaruit groeide de 'Giesbaargse Jeugd', ons digitaal platform. Daarnaast kon het de samenwerking met andere diensten versterken."

Waarom is het een aanrader voor (andere) gemeenten om voor het label te gaan?
Sarah Vanden Herrewegen, Huis van het Kind: "We zijn gestart met een 'bang hartje'. Welke reacties mogen we verwachten? Springen andere diensten op de boot? Of houden ze de boot af? Na de start kwamen we snel tot de conclusie dat iedereen benieuwd en enthousiast was. Dat gaf ons moed om er volop voor te gaan. En nu, twee jaar later, hebben we al meer bereikt dan we verwachtten. Het traject naar het label was heel waardevol. Ons netwerk om te werken aan een kindvriendelijke stad is hard gegroeid, en dat draagvlak konden we zonder het traject veel moeilijker bereiken."

"Ons netwerk om te werken aan een kindvriendelijke stad is hard gegroeid, en dat draagvlak konden we zonder het traject veel moeilijker bereiken."


Waar zijn jullie het meest trots op?
Fernand Van Trimpont, schepen van jeugd: "Ik ben heel trots op de weg die we aflegden. Uit het traject is een mooie samenwerking ontstaan. Niet alleen de jeugddienst maar ook Huis van het Kind, heeft haar schouders onder het label gezet. Deze 'tandem' zal er volgens mij voor zorgen dat we een veel groter bereik hebben om te werken aan kindvriendelijkheid in Geraardsbergen. De expertise van de jeugddienst op vlak van participatie wordt gecombineerd met de expertise van Huis van het Kind rond welzijn en haar netwerk. Dat kan niet anders dan vuurwerk geven."

"De expertise van de jeugddienst op vlak van participatie wordt gecombineerd met de expertise van Huis van het Kind rond welzijn en haar netwerk. Dat kan niet anders dan vuurwerk geven."


Waar willen jullie zelf nog aan werken?

Fernand Van Trimpont, schepen van jeugd: "De komende maanden willen we hard werken aan ons draagvlak, iedereen moet mee! Verder willen we de kinderrechten een belangrijke plek geven in het Geraardsbergs beleid. Daarnaast willen we dat kinderen en jongeren zich thuisvoelen in hun stad. Ze moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en om hun mening te geven. Onze visie op kindvriendelijkheid werd daarrond opgebouwd."